10 praznih = 1 poln / Pošlji 10 praznih embalaž in prejmi 1 novo

Praznujemo 10 let! Spremljaj Nelipot socialna omrežja za akcije!

100% Garancija zadovoljstva

Trajnost je lepa.

Ker je letos že vse obrnjeno na glavo, je morda pravi čas, da za božično večerjo preizkusite kaj novega?

napisala TINA ŠTRUBELJ 17. 12. 2020 /zanimivosti

Ne glede na letošnje razmere, verjamem, da se boste na božični večer pogostili – morda sami, morda v dvoje, morda v troje. Pomembno se mi zdi, da božični duh ostane in da se na ta večer malo pocrkljamo.

Sama se že nekaj let prehranjujem večinsko rastlinsko. Zakaj večinsko? Zate, ker sem zagovornica zmernosti in če mi zadiši kak sirček ali pa jajce za zajtrk, si ga privoščim, res pa je, da po mesu ali ribah ne sežem več. Odločitev je bila posledica več dejavnikov, med glavnimi pa dejstvo, da mi uravnotežena rastlinska prehrana zares ustreza ter, kar je še pomembnejše, zadostuje. Poudarjam uravnotežena, ker sem s pomočjo mojih dveh enkratnih prehranskih vodnikov, Barbare in Boštjana Jakšeta, ugotovila, da je to zares najpomembnejši del učinkovitega zdravega prehranjevanja – da vemo, kako pravilno kombinirati rastlinsko hrano, da zadostimo vsem potrebam našega telesa in da je ta zares polnovredna.

Z mojim načinom prehranjevanja pa rada kdaj presenetim tudi zaprisežene mesojedce v moji družini in tale veganski namaz “ala tatar’c” je zadnja leta kar zvezda večera. Osnova je rdeča leča, zraven pa vse začimbe in dobrote, ki jih najdemo tudi v mesni različici. Recept sem povzela po blogu Alter Vego (altervego.si), ker se je izkazal za najboljšega, pa sem jih preizkusila kar nekaj, dodam le nekaj več čebule, ker m je tako všeč:

Potrebujemo:

  • 240 g kuhane rjave ali rdeče leče
  • 220 g v olju vloženih sušenih paradižnikov (dobro odcejenih)
  • 1 velika rjava čebula
  • 2 stroka česna
  • 1 čž gorčice
  • 1 čž veganske majoneze
  • 1 čž rdeče paprike v prahu
  • 1 čž kaper v slanici
  • 1 manjša kisla kumarica
  • 1 jž olivnega olja
  • 2 jž pinjol
  • pest svežega peteršilja (listi)
  • ščep kumine
  • sveže mleti poper

 

In kako gre priprava? Lečo skuhamo, jo precedimo in damo v multipraktik – pomembno je, da je dober, da maso zares zmelje. Dodamo vse ostale sestavine. Dobro premešamo in poizkusimo. Če nam kaj po okusu še manjka, dodamo. Spet pomešamo. Maso prestavimo na krožnik in pustimo v hladilniku nekaj časa, da se dobro ohladi.

Ko napoči čas za gostijo, popečemo kruhke, vzamemo namaz iz hladilnika in – dober tek!

Namig – poleg se odlično prileže veganska majoneza, ki je tudi enostavna za pripravo. Skupaj zmešate sojino mleko (0,5 dcl) in ščep soli, ščep česna v prahu in malo soka limone, vklopite palični mešalnik in počasi vlivate še sončnično olje, da se začne zgoščevati.