Side Area Image

Kar se je začelo kot nedolžen poizkus v naši mali kuhinjici, je na koncu končalo kot srčkan in edinstven izdelek.

+386 41 592 455
nelipot@nelipot.si

Ker je letos že vse obrnjeno na glavo, je morda pravi čas, da za božično večerjo preizkusite kaj novega?

DomovReceptiKer je letos že vse obrnjeno na glavo, je morda pravi čas, da za božično večerjo preizkusite kaj novega?

Ker je letos že vse obrnjeno na glavo, je morda pravi čas, da za božično večerjo preizkusite kaj novega?

Ne glede na letošnje razmere, verjamem, da se boste na božični večer pogostili – morda sami, morda v dvoje, morda v troje. Pomembno se mi zdi, da božični duh ostane in da se na ta večer malo pocrkljamo.

Sama se že nekaj let prehranjujem večinsko rastlinsko. Zakaj večinsko? Zate, ker sem zagovornica zmernosti in če mi zadiši kak sirček ali pa jajce za zajtrk, si ga privoščim, res pa je, da po mesu ali ribah ne sežem več. Odločitev je bila posledica več dejavnikov, med glavnimi pa dejstvo, da mi uravnotežena rastlinska prehrana zares ustreza ter, kar je še pomembnejše, zadostuje. Poudarjam uravnotežena, ker sem s pomočjo mojih dveh enkratnih prehranskih vodnikov, Barbare in Boštjana Jakšeta, ugotovila, da je to zares najpomembnejši del učinkovitega zdravega prehranjevanja – da vemo, kako pravilno kombinirati rastlinsko hrano, da zadostimo vsem potrebam našega telesa in da je ta zares polnovredna.

Z mojim načinom prehranjevanja pa rada kdaj presenetim tudi zaprisežene mesojedce v moji družini in tale veganski namaz “ala tatar’c” je zadnja leta kar zvezda večera. Osnova je rdeča leča, zraven pa vse začimbe in dobrote, ki jih najdemo tudi v mesni različici. Recept sem povzela po blogu Alter Vego (altervego.si), ker se je izkazal za najboljšega, pa sem jih preizkusila kar nekaj, dodam le nekaj več čebule, ker m je tako všeč:

Potrebujemo:

  • 240 g kuhane rjave ali rdeče leče
  • 220 g v olju vloženih sušenih paradižnikov (dobro odcejenih)
  • 1 velika rjava čebula
  • 2 stroka česna
  • 1 čž gorčice
  • 1 čž veganske majoneze
  • 1 čž rdeče paprike v prahu
  • 1 čž kaper v slanici
  • 1 manjša kisla kumarica
  • 1 jž olivnega olja
  • 2 jž pinjol
  • pest svežega peteršilja (listi)
  • ščep kumine
  • sveže mleti poper

 

In kako gre priprava? Lečo skuhamo, jo precedimo in damo v multipraktik – pomembno je, da je dober, da maso zares zmelje. Dodamo vse ostale sestavine. Dobro premešamo in poizkusimo. Če nam kaj po okusu še manjka, dodamo. Spet pomešamo. Maso prestavimo na krožnik in pustimo v hladilniku nekaj časa, da se dobro ohladi.

Ko napoči čas za gostijo, popečemo kruhke, vzamemo namaz iz hladilnika in – dober tek!

Namig – poleg se odlično prileže veganska majoneza, ki je tudi enostavna za pripravo. Skupaj zmešate sojino mleko (0,5 dcl) in ščep soli, ščep česna v prahu in malo soka limone, vklopite palični mešalnik in počasi vlivate še sončnično olje, da se začne zgoščevati.

Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr.

tina.strubelj@nelipot.si

Objavi komentar

darilo

Čas je,

da te Nelipot

ponovno malce obdari ;)

Vsakemu naročilu, ki bo med 19. in 25.7.2021 oddano v spletno trgovino, bomo dodali majhno pozornost.

18749