10 praznih = 1 poln / Pošlji 10 praznih embalaž in prejmi 1 novo

Praznujemo 10 let! Spremljaj Nelipot socialna omrežja za akcije!

100% Garancija zadovoljstva

Trajnost je lepa.

Kaj narediti, ko se otrok sreča s prvim neprijetnim telesnim vonjem?

napisala TINA ŠTRUBELJ 09. 01. 2019 /zanimivosti

Mladostniki se vsako leto prej srečujejo z neprijetnim telesnim vonjem. Najnovejše raziskave kažejo, da se pubertetniške spremembe začnejo lahko že z osmimi leti, v primeru prezgodnje pubertete pa še nekaj let prej. Izbira dezodoranta je tako nujna, a hkrati ne najlažja odločitev vsakega starša, saj mu želimo ponuditi zdravju čimbolj neškodljiv dezodorant.

Najprej nekaj o potenju

Potimo se, ker se naše telo s tem ohlaja in je proces, ki je prisoten od rojstva dalje. Vsakdo, ki je kdaj že poizkusil svoj pot, ve, da je to rahlo slana tekočina. Takšen pot prihaja iz ekrinih žlez znojnic. Te se aktivirajo, ko imamo vročino, pojemo kaj pekočega ali ko smo v okolju z visoko temperaturo. Sestavljen je iz vode ter soli.

Ko aktiviramo apokrine žleze znojnice, ki so občutljive na adrenalin in se tako pojavijo, ko se ukvarjamo s športom ali pa se srečamo z občutki strahu, nervoze ali stresa, pa se sprosti nekoliko drugačna oblika potu, ki je bolj oljnata, sestavljena iz lipidov ter beljakovin. Ta pot ob srečanju z bakterijami na naši koži ali tkaninah dobi neprijeten vonj.

Mladostniki in neprijeten telesni vonj

Kot omenjeno, pubertetniške spremembe se dogajajo vse prej, kot kažejo zadnje raziskave. Pri deklicah se tako lahko začnejo že z osmimi leti, pri dečkih leto kasneje. V primeru zgodnje pubertete pa se ta meja lahko premakne vse do šestega leta starosti. To pomeni, da se otroci začnejo srečevati s prvimi sramnimi dlakami ter dlakami v predelu podpazduh, ki so posledica izločanja vedno večjih količin šibkih androgenov v skorji nadledvične žleze. Rezultat takšnega hormonskega delovanja pa so tudi prvi neprijetni vonji mladostnikov.

Ponavadi otroci to sami opazijo in pridejo naokoli, rekoč: “Mami, meni pa smrdi pod roko, kaj naj?”. Pomembno je, da se odzovemo na takšne otrokove opazke in skupaj poiščemo najboljšo izbiro, čeprav se morda marsikomu zdi to prekmalu.

Izbira pravega dezodoranta

Pri izbiri prvega dezodoranta naj bo vodilo, da je le-ta naraven, da ne vsebuje zdravju dokazano škodljivih sestavin kot so alumijeve soli ali parabenov, hkrati pa je potrebno upoštevati značilnosti mladostniške kože.

Posebnost mladostniške kože ni le njena nežnost in občutljivost, pač pa tudi suhost(1), zato je zelo pomembno, da ob prvem stiku z dezodorantom poiščemo takšnega, ki hkrati skrbi za vlaženje kože. Pomembno je tudi, da ne vsebuje umetnih dišav ali alkoholov, ki bi lahko dodatno vzdražile kožo, zato je dobro posegati po dezodorantih brez dodanih parfumov.

Nelipot deozodoratne kreme so se izkazale za odlično izbiro za prvo srečanje vaših mladostnikov z neprijetnim telesnim vonjem. Popolnoma naravne kreme, ki uspešno poskrbijo, da se vaši otroci ne znajdejo v neprijetni situaciji zaradi slabega telesnega vonja.

Januarja na prodajne police prihaja prva dezodorantna krema za mladostnike, Nelipot MLADIZHEN (za mladostne), ki bo osnovana na mineralni sestavi, zelo svežega vonja (zeleno jabolko in vanilija), v kombnaciji z drugimi sestavinami pa bo poskrbela za dodatno vlaženje kože ter prijeten nanos. Krema je primerna tudi za vse, ki ste preobčutljivi na sodo bikarbono.

___

(1) https://www.researchgate.net/profile/Russel_Walters/publication/257341452_Designing_cleansers_for_the_unique_needs_of_baby_skin/links/557cf59f08aeb61eae23658c/Designing-cleansers-for-the-unique-needs-of-baby-skin.pdf