10 praznih = 1 poln / Pošlji 10 praznih embalaž in prejmi 1 novo

Praznujemo 10 let! Spremljaj Nelipot socialna omrežja za akcije!

100% Garancija zadovoljstva

Trajnost je lepa.

Kaj je bolje za vaše telo – olje ali losjon?

napisala TINA ŠTRUBELJ 27. 02. 2019 /zanimivosti

Ideja za članek se je porodila, ko sem med prijateljicami povprašala, s čim namažejo telo po tuširanju in odgovori so bili zelo deljeni. Tako ljubiteljice olj zagovarjajo uporabo le-teh; ljubiteljice losjonov pa uporabo slednjih. Nekaj razlik je glavnih, zato jih bom v nadaljevanju podrobneje predstavila.

Losjon za telo pomaga ohranjati vlažnost koži zaradi dodatnih sestavin

Ko govorimo o losjonih, jim moramo priznati, da dobro vlažijo kožo, saj vsebujejo olje, vodo in sestavine, ki pomagajo kremi prodirati skozi kožo ter izboljšajo zmožnost kože, da zadržuje vlago.
Je pa potrebno poudariti, da vsi losjoni sigurno vsebujejo emulgator, ki drži olje in vodo skupaj, ta pa je ponavadi kemična surovina. Sicer so novejši emulgatorji netoksični ter biorazgradljivi, a velika večina njih je t.i. emulgirajočih voskov, ki so lahko potencialno karcinogeni.

Ker je v losjonih voda, mu mora biti dodan tudi konzervans (npr. paraben, ki pa ga ekološke in naravne kozmetične linije ne uporabljajo več). Žal noben konzervans ni brez napak in mnogokateri je zelo alergen. Večina losjonov uporablja tudi parfum, ki je sestavina, ki lahko vsebuje na stotine kemikalij, med njimi tudi hormonske motilce ter petrokemikalije (to so kemikalije, ki jih dobimo iz nafte ali zemeljskega plina). Izogibajte se losjonom, ki so osnovani na gelni osnovi ali vsebujejo alkohol, saj bodo vašo kožo še bolj izsušili.

Olje se direktno vpije v kožo

Rastlinska olja, na primer jojobino, mandljevo in moringa, oponašajo naravne lipide, ki jih najdemo v naši koži in se hitro vpijejo v kožo. To je dobrodošlo iz več razlogov. Prvi je ta, da na ta način podobnosti v strukturi pomagajo popraviti koži lastno vlažilno plast (sebum), ki je odgovorna za maščenje naše kože. Raziskava prav tako kaže, da ko se olja absorbirjo v telo, da jih zgornje plasti kože obravnavajo kot sebi lastne, zaradi česar se koža vlaži in popravlja.

Navsezadnje pa – olja na tržišču ne vsebujejo toliko nepotrebnih sestavin in dodatkov, nekaterih celo vprašljivih, kot je bilo opisano zgoraj.
Vsekakor pa velja – vedno preberite sestavo in se prepričajte, kaj kupujete. Med naravnimi olji na tržišču najdemo tudi takšne, ki vsebujejo sestavine kot so BHT (butylated hydroxytoluene) in to celo v olju za otroško nego.. Sicer ni označen kot karcinogen, vendar je kar nekaj raziskav pokazalo, da povzroča raka na živalih.

Po tuširanju raje izberite naravno

Največja prednost olj je, da imajo sposobnost zadrževanja vlage v naši koži, zaradi njihove okluzivne narave. Zato je najbolje, da olja nanašate takoj po tem, ko vaša koža absorbira vodo (po tuširanju ali kadi) in tako bo le-to poskrbelo za zadrževanje vlage v koži. Tako lahko na naraven način poskrbite za dobro navlažitev kože, brez nepotrebnih dodatkov.

Mi vam predlagamo izbiro našega novega olja za telo Lublen, ki je mešanica ekoloških olj moringe, grozdnih pečk ter mareličnih pečk. Je naravni vir vitamina E, za katerega raziskave potrjujejo doprinos k zaviranju staranja ter degeneraciji kože s tem, da veže proste radikale v organizmu.

Zapeljal vas bo z nežnim vonjem koprovega eteričnega olja, ki je odličen spremljevalec večerov – naj bi ga dodajali ljubezenskim napojem v srednjem veku; stari Egipčani so ga uporabljali proti glavobolom, blagodejno vpliva na kožo in telo.

In največje presenečenje? Lahko se uporabi tudi kot lubrikant, vendar ne ob uporabi kondomov iz lateksa, saj ga lahko poškodujejo. Je dermatološko testirano in ga koža dokazano dobro prenaša, prav tako pa certificirano ekološko ter primerno za vegane. Na voljo v spletni trgovini www.nelipot.si ter v megamarketih Interspar po Sloveniji od 4. februarja dalje.