10 praznih = 1 poln / Pošlji 10 praznih embalaž in prejmi 1 novo

Praznujemo 10 let! Spremljaj Nelipot socialna omrežja za akcije!

100% Garancija zadovoljstva

Trajnost je lepa.

Zaveza skrbi za telo in trajnosti sta tisti, ki nas poganjata

napisala TINA ŠTRUBELJ 01. 09. 2023 /zanimivosti

515 je tista številka, ki je vse skupaj začela. Število kemikalij, ki jih povprečna ženska nanese na svoje telo dnevno. Naš cilj je, da ta številka ne bo več presegala 50. Kako do tega? Preprosto – preveri sestavine izdelkov, ki jih uporabljaš in se obrni k minimalističnemu pristopu pri uporabi kozmetičnih izdelkov, t.i. skinmalism – izdelki, ki podpirajo določen negovalni namen, z osnovnimi sestavinami, ki to podpirajo ter čisti lepoti.

Lepotna industrija je že dolgo področje inovacij, ki obljublja izdelke, ki izboljšujejo naš videz, krepijo našo samozavest in skrbijo za našo kožo. Ker pa se potrošniki vse bolj zavedajo, kaj dajejo na svoje telo, se v ospredje postavlja potencialna škodljivost nenaravnih kozmetičnih sestavin, ki jih najdemo v izdelkih za nego kože. Te sestavine, ki so pogosto pridobljene iz sintetičnih virov, vzbujajo zaskrbljenost zaradi njihovega vpliva na naše zdravje in okolje. Poglejmo, kako škodljive so te sestavine in zakaj se vse bolj uveljavljajo naravne in ekološke alternative.

Razumevanje nenaravnih kozmetičnih sestavin

Nenaravne kozmetične sestavine so sintetične snovi, ki niso naravno pridobljene iz rastlin, mineralov ali drugih organskih virov. Te sestavine so pogosto izdelane v laboratorijih, da bi posnemale določene lastnosti, ki jih najdemo v naravi. Izdelkom za nego kože se dodajajo za različne namene, kot so izboljšanje teksture, barve, vonja, stabilnosti in roka uporabnosti. Čeprav niso vse sintetične sestavine škodljive, so mnoge zaradi svojih morebitnih škodljivih učinkov opozorile na nevarnost.

Potencialni škodljivi učinki:

  • Občutljivost in draženje kože: Nekatere nenaravne sestavine lahko povzročijo občutljivost kože, draženje in alergijske reakcije. Hude kemikalije, umetne dišave in konzervansi, kot so parabeni, so povezani s temi težavami, zaradi česar je nega kože za nekatere posameznike manj prijetna.
  • Kopičenje strupenih snovi: Včasih se lahko nenaravne sestavine absorbirajo skozi kožo in se sčasoma kopičijo v telesu. To lahko zmoti naravno ravnovesje v telesu in prispeva k dolgoročnim zdravstvenim težavam.
  • Hormonske motnje: Nekatere sintetične sestavine, znane kot endokrini motilci, lahko motijo hormonski sistem telesa. Snovi, kot so ftalati in BPA, so povezane z zdravstvenimi težavami, povezanimi s hormoni.
  • Vpliv na okolje: Nenaravne sestavine, zlasti tiste, ki niso biološko razgradljive, lahko končajo v vodah in ekosistemih, kar vpliva na vodno življenje in moti občutljive ekosisteme. Mikroplastika, ki jo pogosto najdemo v izdelkih za piling, je odličen primer takšnih onesnaževalcev.
  • Dolgoročne zdravstvene težave: Dolgoročni učinki nekaterih nenaravnih sestavin se še preučujejo. Zaradi vse večje ozaveščenosti se potrošniki sprašujejo o varnosti sestavin, kot so konzervansi, ki sproščajo formaldehid in so povezani z morebitnimi zdravstvenimi tveganji.

Premik k naravnim in ekološkim sestavinam

Zaradi vse večjega zavedanja o potencialni škodljivosti nenaravnih sestavin se je povečalo povpraševanje po naravnih in ekoloških alternativah. Naravne sestavine, pridobljene iz rastlin, sadja in mineralov, pogosto veljajo za nežnejše in bolj združljive z naravnimi telesnimi sistemi. Ekološki izdelki gredo še korak dlje, saj se popolnoma izogibajo sintetičnim kemikalijam, sprejemajo trajnostne prakse in zmanjšujejo okoljski odtis.

Sprejemanje čiste lepote

Čista lepota je gibanje, ki poudarja uporabo naravnih in nestrupenih sestavin v kozmetičnih izdelkih in izdelkih za nego kože. Blagovne znamke čiste lepote dajejo prednost preglednosti, etičnemu pridobivanju surovin in izogibanju škodljivim snovem. Potrošniki se vse pogosteje obračajo k tem blagovnim znamkam, da bi zagotovili izbiro, ki je varna tako za njih kot za planet.