10 praznih = 1 poln / Pošlji 10 praznih embalaž in prejmi 1 novo

Praznujemo 10 let! Spremljaj Nelipot socialna omrežja za akcije!

100% Garancija zadovoljstva

Trajnost je lepa.

Razumevanje alergenov v eteričnih oljih

napisala TINA ŠTRUBELJ 20. 09. 2023 /zanimivosti

Eterična olja so s svojimi očarljivimi vonji in terapevtskimi lastnostmi postala priljubljene sestavine izdelkov za nego kože, aromaterapijo in dobro počutje. Vendar kot vsaka naravna snov tudi eterična olja vsebujejo različne spojine, nekatere od njih pa lahko pri občutljivih posameznikih sprožijo alergijske reakcije. Med temi spojinami si posebno pozornost zasluži skupina naravno prisotnih snovi, znanih kot alergeni. V tem članku bomo predstavili pet pogostih alergenov, ki jih najdemo v eteričnih oljih: LINALOOL, D-LIMONEN, CITRONELLOL, CITRAL in GERANIOL.

1. LINALOOL:
Linalool je naravno prisoten terpenski alkohol, ki ga najdemo v številnih eteričnih oljih, vključno s sivko, bergamotko in koriandrom. Ima prijeten cvetlični vonj in je cenjen zaradi svojih pomirjujočih in protistresnih lastnosti. Vendar je linalool tudi znan alergen in lahko pri nekaterih posameznikih povzroči preobčutljivost kože, če se uporablja v koncentriranih količinah.

2. D-LIMONEN:
D-limonen je terpen z vonjem citrusov, ki ga najdemo v različnih eteričnih oljih, zlasti v oljih citrusov, kot so pomaranča, limona in limeta. Cenjen je zaradi svoje poživljajoče arome in potencialnih spodbudnih učinkov. Kljub svoji priljubljenosti je bil d-limonen prepoznan kot pogost alergen in lahko pri občutljivih posameznikih povzroči kontaktni dermatitis.

3. CITRONELLOL:
Citronelol je dišeča spojina, ki je prisotna v eteričnih oljih vrtnic, pelargonij in citronele. Pogosto je cenjena zaradi cvetličnega vonja in se uporablja v parfumeriji in izdelkih za nego kože. Tako kot drugi alergeni lahko tudi citronelol pri nekaterih posameznikih, zlasti pri tistih s povečano občutljivostjo, sproži kožne reakcije.

4. CITRAL:
Citral je spojina, ki prispeva k značilnemu vonju citrusov, ki ga najdemo v eteričnih oljih, kot so limona, limonska trava in pomaranča. Zaradi svojega spodbudnega vonja in potencialnih protimikrobnih lastnosti je dragocena sestavina. Vendar je citral lahko tudi alergen, kar pri občutljivih posameznikih povzroči preobčutljivost kože in kontaktne alergije.

5. GERANIOL:
Geraniol je naravna alkoholna spojina, ki jo najdemo v eteričnih oljih vrtnice, geranije in palmarose. Geraniol je znan po svojem rožnatem vonju, zato se pogosto uporablja v parfumeriji in formulacijah za nego kože. Kljub svoji privlačnosti je bil geraniol prepoznan kot alergen, ki lahko pri nekaterih posameznikih povzroči draženje kože in alergijske reakcije.

Čeprav so ti alergeni prisotni v številnih eteričnih oljih, je pomembno opozoriti, da je tveganje za nastanek alergijske reakcije odvisno od posameznikove občutljivosti in izpostavljenosti. V naših produktih so zares minimalne koncentracije teh komponent eteričnih olj, vendar pa pri najbolj občutljivih kožah lahko sprožijo alergijske reakcije. Tukaj je nekaj korakov, ki jih je dobro upoštevati pri uporabi eteričnih olj/izdelkih, ki vsebujejo te alergene:

Testiranje z obliži: Preden eterično olje/izdelek nanesete na večjo površino kože, opravite test na majhnem, neopaznem območju, da preverite morebitne neželene reakcije.
Vrtenje: Izogibajte se stalni uporabi istega eteričnega olja ali mešanice oziroma produkta. Občasno menjavanje lahko pomaga zmanjšati tveganje preobčutljivosti.
Posvetovanje: Če ste v preteklosti že imeli kožne alergije ali občutljivost, se pred uporabo eteričnih olj/produktov z vsebnostjo eteričnih olj posvetujte z dermatologom ali zdravstvenim delavcem.

Če povzamem – eterična olja prinašajo številne koristi, a se je treba zavedati morebitnih alergenov, kot so LINALOL, D-LIMONEN, CITRONELLOL, CITRAL in GERANIOL. Z razumevanjem spojin v eteričnih oljih in ustreznimi previdnostnimi ukrepi lahko posamezniki varno izkoristijo moč teh naravnih izvlečkov za svoje dobro počutje in uživanje.