10 praznih = 1 poln / Pošlji 10 praznih embalaž in prejmi 1 novo

Praznujemo 10 let! Spremljaj Nelipot socialna omrežja za akcije!

100% Garancija zadovoljstva

Trajnost je lepa.

Alergijske reakcije pri naravnih deodorantih s sodo bikarbono – zakaj pride do njih?

napisala TINA ŠTRUBELJ 21. 09. 2023 /zanimivosti

Potenje je izredno živahna funkcija telesa, z izločanjem potu takorekoč telo pripoveduje, kaj čuti – stres, morda hormonsko neravnovesje, slabše prehranjevanje v nekem obdobju, pomanjkanje spanja, nošenje nenaravnih materialov – in vse to se kaže v morebitni alergijski reakciji. 

Najprej malo bolj strokovno o potenju

Potenje je temeljni biološki pojav, pri katerem človeško telo prek kožnih žlez znojnic izloča znoj, sestavljen predvsem iz vode in elektrolitov. Ta proces omogoča telesu uravnavanje temperature, obvladovanje notranjih stresnih dejavnikov in razstrupljanje z izločanjem odpadnih snovi. Zapleten mehanizem znojenja vključuje številne dejavnike, vključno z živčnimi, hormonskimi in okoljskimi vplivi.

Zakaj pride do alergijske reakcije pri deodorantih, ki vsebujejo sodo bikarbono?

Na kratko, največkrat –  soda je izrazito bazična, naš pot pa zaradi različnih sprememb lahko postane izrazito kisel. Tako se zgodi reakcija. Sama v takem primeru točno vem, da nekaj v zadnjem obdobju ne delam prav in mi to telo na tak način zelo hitro sporoči. Zelo velikokrat moramo biti tudi pozorni na količino nanosa ter pogostost, saj že s tem lahko preprečimo marsikaj. Soda je abrazivna, zato je to potrebno upoštevati pri nanašanju.

V zelo redkih primerih gre za klasično alergijsko reakcijo zaradi preobčutljive kože. V tem primeru uporaba deodorantov na osnovi sode bikarbone ni primerna za vas.

Kaj naj storim, ko pride do tega?

Najprej je potrebno vneto stanje kože umiriti in ublažiti. Zato svetujem, da se z uporabo deodoranta preneha za nekaj dni, kožo pa v tem času maže z negovalnim mazilo, kot je na primer naša Masha. Zaradi njene sestave bo tudi ublažila neprijeten teelesni vonj, ne bo pa ga preprečila.

Po nekaj dneh lahko na delu pazduh naredite test na delu pazduh (na primer pred spanjem) in ugotovite, ali lahko z uporabo naravnega deodoranta nadaljujete. Iz osebnih izkušenj vam povem, da v kolikor koža še ni pripravljena, vam bo s pekočim občutkom to javila takoj. Jaz v takšnih obdobjih uporabljam Basic, ker ne vsebuje eteričnih olj in je po intenzivnosti delovanja blažji. 

Kot zanimivost še to – v najboljših obdobjih lahko naravne deodorante s sodo bikarbono nanašam tudi takoj po britju, kar večino ljudi takoj vzdraži.

Ali se bo reakcija ponovila?

Ni mogoče napovedati, kdaj in ali se bo še ponovila, ker so naši vsakdani tako raznoliki. Vseeno pa verjamem, da so koristi uporabe naravnih deodorantov toliko večji, da morebitno vzdraženost na vsake toliko časa ne vzamem kot slabo, pač pa za opozorilo, da naj poslušam svoje telo in poskrbim za pretirano zakisanost.