10 praznih = 1 poln / Pošlji 10 praznih embalaž in prejmi 1 novo

Praznujemo 10 let! Spremljaj Nelipot socialna omrežja za akcije!

100% Garancija zadovoljstva

Trajnost je lepa.

Štoparski vodnik po popoletni negi kože

napisala TINA ŠTRUBELJ 21. 09. 2023 /zanimivosti

Ah, konec poletja – sezone sončne kože, pobegov na plažo in mamljivih sladoledov. Ko se poslovimo od žgočega sonca in slanega vetra, je čas, da se soočimo z realnostjo: naša koža je preživela vožnjo z vlakcem smrti (ja, vem, da ne želite tega prebrati, a drži za vsako/vsakega, ki je par dni preživela na soncu, saj je sonce odgovorno kar za 80% prezgodnjega staranja kože) in kar kliče po izrazitejši in pravilni negi.

Tudi na letalu te lahko opeče sonce

Najprej na hitro le nekaj zanimivih dejstev o tem, kako hitro nas lahko opeče oziroma kako hitro se lahko naša koža poškoduje zaradi sonca, da boste vedeli, da je primerna nega po poletju potrebna za vsakogar.

Pogosto ne pomislimo, a če sedimo ob oknu, nas na letalu lahko opeče sonce. UV (ultravijolični) indeks namreč narašča z nadmorsko višino. Letala sicer imajo v oknih zaščito proti UVB žarkom, ne pa proti UVA.

Pomemben del UV radiacije je tudi odbojnost na površinah. Medtem, ko voda, trava in zemlja odbijajo le okoli 10% radiacije, je ta pri pesku 15%, pri morski peni pa kar 25%.

Vedno so nas učili tudi o tem, da moramo biti pazljivi na sončne žarke tudi v primeru oblačnega vremena, saj nekaj radiacije pride skozi oblake. A kar je najbolj zanimivo je to, da lahko oblaki celo odbijajo UV radiacijo iz tal in tako dosežejo našo kožo.

Posebna pazljivost pa velja pri brazgotinah, nasploh tistih, ki so še roza barve. Izpostavljenost soncu takšnih brazgotin povzroči dodatno poškodbo in v velikih primerih pride do pigmentacije takšnega predela in vidnejših brazgotin, ki ostanejo za celo življenje.

Razumem, pazljivost na vsakem koraku. A s čim naj najprej začnem po poletju?

Po koncu poletja priporočam najprej dober in hranilen piling, ki bo poskrbel za vse odmrle kožne celice, kožo izdatno navlažil in ustvaril dobro podlago za nanos nadaljnjih negovalnih izdelkov ter učinkovito delovanje aktivnih snovi v teh izdelkih. Sama ga pripravim kar doma, iz grobe soli (1 žlica) in olivnega olja (4 žlice), včasih mu oddam kako kapljico eteričnega olje sivke ali vanilije, odvisno od razpoloženja. Z nežnimi gibi jo vtrem v kožo, si pod tušem kaj zapojem, nato pa sperem z mlačno vodo.

Oljni piling na kožo deluje zelo blagodejno, ji vrača vlago in mehkobo. Sama ga naredim dvakrat v razmahu 10 dni, saj je moja koža bolj mastna in potrebuje večkratno luščenje. Pri suhi koži se lahko naredi le enkrat. Rednost uporabe pilingov je pogostejša s staranjem, saj se naravni proces obnavljanja kože upočasnuje.

Dehidracijska drama

Naša koža ima to sposobnost, da hitro zadramatizira, če ne pijemo dovolj vode. Njen izgled postane kar sivkast, prožnost se izrazito poslabša (najboljši hidracijski test kože je, da jo stisnete med dva prsta – če se ne zravna nazaj, pomeni, da ste zares dehidrirani). Tako je med osnovnimi koraki, da v jesen vstopite dobro hidrirani in poskrbite, da popijete vsaj 1,5 litra vode na dan; če pijete kofein, morate vnos vode še povečati.

Vlaženje, vlaženje

Porjavelost je naravna obramba kože pred soncem in v osnovi pomeni le poškodovano kožo. Koža s tem izgubi do 30% vlage, ki jo moramo nadomestiti z ustreznimi kozmetičnimi izdelki. Ključna pa je tudi njihova redna uporaba.

Tu priporočam naša popolnoma naravna masla in olja za telo. Naravno maslo za obraz in telo Cahen vsebuje kombinacijo masel in olj (karitejevo, moringa, kokosovo, olje grozdnih pešk), ki koži dodajajo vitamine (A, E, C) in s tem, ob redni uporabi, pripomorejo k njenemu ustreznemu vlaženju ter antioksidativnemu delovanju; pospešujemo tvorbo kolagena in s tem povečujemo elastičnost kože. Kožo navlaži, a ne pusti mastne.

Smeh in redna uporaba sončne kreme ostajata pol zdravja

Za konec, dragi popoletni borci in borke za nego kože, lotite se svoje rutine nege kože s kančkom humorja. Smeh in samozavest sta najboljša podlaga, ki jo lahko nanesete na svoj obraz. Nenazadnje je skrb za kožo resna zadeva, vendar ni nič narobe, če se pri tem tudi malo zabavate. 

Ostanite čudovite in ne pozabite na zaščitno kremo tudi v zimskih mesecih, ki naj bo širokega spektra (torej, da pokriva UVB in UVA sončne žarke). Z redno uporabo sončne kreme zmanjšamo možnost nastanka kožnega raka kar za 50% v primerjavi z nerednimi uporabniki.